Augmented Reality op de bouwplaats

 

Ken je apps zoals IKEA Place waarmee je meubels virtueel in je woonkamer plaatst? Of het online ‘passen’ van een bril op jouw gezicht? Deze bedrijven maken allemaal gebruik van Augmented Reality (AR). Deze technologie komt met name terug in de entertainmentindustrie, de cosmeticabranche en retailbranche. Maar wist je dat Augmented Reality ook in de bouw voorkomt? Het kan namelijk heel waardevol zijn bij het visualiseren van ontwerpen. Maar wat is AR precies? En hoe zet je Augmented Reality in tijdens jouw bouwproces? En wat zijn de voordelen? Je leest het in deze blauwdruk.

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality (AR) maakt interactie tussen de fysieke wereld en de virtuele wereld mogelijk. Met behulp van software, hardware en apps kan iedereen gebruik maken van AR. Bijvoorbeeld via een app op je telefoon of tablet, maar er zijn ook speciale AR-brillen om virtuele elementen toe te passen in de echte wereld. Met AR blijf je de werkelijke wereld dus zien, maar worden er wel digitale elementen toegevoegd. Wat je in de werkelijke wereld doet heeft geen effect op de virtuele elementen.

De voordelen van Augmented Reality in de bouw

Wist je dat Augmented Reality veel voordelen biedt tijdens jouw bouwproces? Wij zetten de voordelen voor je op een rij:

  • Architecten of ontwerpers kunnen hun ontwerpideeën voor het pand direct visueel in beeld brengen op de fysieke bouwplaats. Dit zorgt voor een snellere besluitvorming, waardoor de bouw een stuk sneller van start van gaan.
  • AR lokaliseert de omgeving van jouw toekomstige bedrijfspand en brengt deze in kaart. Dit zorgt voor visuele data van een fysieke omgeving. Apparaten en machines zien zo wat er allemaal in de fysieke wereld aanwezig is. Deze machines en apparaten kunnen jou tijdens het gehele bouwproces van allerlei handige data voorzien.
  • Met behulp van AR kun je vooraf al problemen en fouten ontdekken én oplossen vóórdat de bouw is begonnen. Hiermee voorkom je dat de bouw van jouw pand onnodig komt stil te liggen. Dit bespaart een hoop geld én tijd.
  • Het helpt iedereen die betrokken is bij de bouw – zoals bouwvakkers – hun taken beter uit te voeren. Zij kunnen namelijk met behulp van AR handleidingen en instructievideo’s bekijken en dit tegelijkertijd toepassen omdat ze hun handen vrij hebben. Dit verhoogt de efficiëntie én de kwaliteit van het eindproduct is beter.

Kanttekeningen Augmented Reality

Augmented Reality kan jou dus veel bieden tijdens het bouwproces, maar er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. AR staat namelijk nog in haar kinderschoenen. Het is goed om te weten dat AR-hoofddeksels daarom nog aan de prijzige kant zijn én de echte bruikbare AR apps verschijnen pas net. Daarnaast heb je om de technieken van AR toe te passen in de bouw een verzamelpunt nodig van alle gegevens die voor iedereen toegankelijk is. Alle betrokkenen bij de bouw moeten hier namelijk gebruik van kunnen maken. Houd er ook rekening mee dat als je AR groots wilt inzetten tijdens de bouw, je de gehele fysieke omgeving van je bedrijfspand digitaal in kaart moeten brengen. Dit kan met behulp van drones, dieptesensoren en satellietcamera’s.

Advies nodig?

Ben je geïnteresseerd om Augmented Reality toe te passen bij je bouwproject? Wij denken met je mee en geven advies tijdens het gehele bouwproces. Neem contact met ons op. We helpen graag!