Bouwmanager Herman over projectmanagement binnen Gemeente Rotterdam

Sinds 2021 is bouwmanager Herman werkzaam als projectmanager bij stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Een mooie combinatie tussen projectmanagement, vastgoed en ontwikkeling. Benieuwd naar wat er nu zo bijzonder is aan projectmatig werken binnen gemeente Rotterdam? En wat hier allemaal bij komt kijken? In de nieuwe blauwdruk legt Herman het precies aan je uit.

Hoe ben je als bouwmanager bij gemeente Rotterdam terecht gekomen?

“Bij een publieke opdrachtgever zoals gemeente Rotterdam is het vaak zo dat er bij opdrachtverstrekking ten behoeve van diensten of werken aanbesteed wordt. Belangstellenden hebben hierdoor een kans om zich in te schrijven met een plan en prijs. Destijds kwam ik via zo’n aanbestedingsplatform een opdracht tegen van gemeente Rotterdam. Ik besloot te reageren en nu ben ik projectmanager in verschillende teams!”

Bij welke projecten ben je betrokken binnen gemeente Rotterdam?

“Binnen de gemeente Rotterdam pak ik verschillende projecten op voor stadsontwikkeling Rotterdam. De projecten die bij gemeente Rotterdam worden uitgevoerd bestaan in principe uit twee verschillende takken: Vastgoedbeheer of Maatschappelijke Ontwikkeling. Vastgoedbeheer gaat over het eigen vastgoed van de gemeente zoals het stadhuis en gemeentelijke kantoren. Maatschappelijke Ontwikkeling heeft betrekking op alle publieke zaken, zoals bibliotheken, gymzalen, gemeentewerken, onderwijsgebouwen, etc. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met de herontwikkeling van een jeugdgevangenis naar zorgfaciliteit. Daarnaast loopt er ook een project waarbij gemeentewerken elders gehuisvest moeten worden.”

Wat is er zo bijzonder aan werken binnen gemeente Rotterdam?

“Wat er zo bijzonder is aan werken bij de gemeente is dat je te maken hebt met veel verschillende belanghebbenden. Het is daarom belangrijk dat er veel tijd ingeruimd wordt voor de besluitvorming. Zo’n besluitvorming moet namelijk langs verschillende partijen, commissies, adviseurs en gebruikers. Samen stellen we bijvoorbeeld ook eerst een plan van eisen op.”

“Daarnaast is het verschil ten opzichte van andere (kleinere) gemeentes dat Rotterdam heel veel kennis in huis heeft waar andere gemeenten het meeste gaan outsourcen. Zo heeft de gemeente Rotterdam een eigen ingenieursbureau, bouwkundigen, milieudeskundigen en landschapsdeskundigen. Het is dan ook de tweede grootste stad van Nederland.”

Kun je ons meer vertellen over het projectmanagement binnen gemeente Rotterdam?

“Wat Rotterdam goed heeft gedaan is dat zij een eigen proces hebben opgesteld voor projectmanagement, namelijk de Rotterdamse Standaard voor Projectmatig Werken (RSPW). De kracht hiervan is dat elk intern project volgens deze leidraad wordt opgezet zodat iedereen dezelfde structuur aanhoudt. Dit maakt het transparanter voor de interne opdrachtgevers en partijen die betrokken zijn. Ook is het hierdoor makkelijker overdraagbaar.”

Op welk project ben je het meest trots en waarom?

Waar ik trots op ben is de manier van werken binnen de verschillende projectteams. In de regel bestaat een team uit een projectmanager, ingenieur, secretaris, inkoop, planner en een gemeentelijke ontwerper. Binnen de teams communiceren we op een informele manier en zijn we formeel wanneer nodig. We zijn erg transparant naar elkaar en dit is een hele fijne manier van werken. Ik leg dan ook vaak de nadruk op duidelijk zijn en goed met elkaar communiceren. Dit komt de sfeer en cultuur binnen het projectteam alleen maar ten goede!”

Meer weten over projectmanagement binnen een gemeente? Onze bouwmanagers helpen je graag verder.