BENG-eisen in praktijk: hoe gaat het nu?

Sinds 1 januari 2021 zijn nieuwe energieprestatie-eisen van kracht. Zo is het wettelijk verplicht om (bijna) energieneutraal te bouwenook wel BENG genoemd. De nieuwe bouwregels stellen eisen aan de maximale energiebehoefte (BENG 1), het fossiele energiegebruik (BENG 2) en de opwekking van hernieuwbare energie van gebouwen (BENG 3). Inmiddels zijn we 10 maanden verder. Wabetekenen de nieuwe BENG eisen in praktijkWelke nieuwe eisen zijn erbij gekomen? En wat zijn de belangrijkste leerpunten? Je leest het hier!  

 

Omgevingsvergunning op basis van BENG  

De BENG-eisen zijn zó belangrijk in praktijk omdat ze van invloed zijn op de aanvraag van een omgevingsvergunning. Wist je bijvoorbeeld dat alle nieuw- & utiliteitsbouw aanvragen voor een omgevingsvergunning moeten voldoen aan de BENG-eisen? Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan komt er geen vergunning. Daarmee wordt het verplicht om bijna energieneutraal te bouwen. Voor het berekenen van de BENG-eisen werken we met vaste partners die ons ondersteunen in dit advies.  

Extra eis zomercomfort: TO-juli

Aangezien nieuwbouwwoningen steeds beter geïsoleerd worden, is de warmte die binnenkomt in de zomer ook lastiger kwijt te raken. Daarom is er een nieuwe indicator ingevoerd om de kans op oververhitting van een gebouw te verminderen: de TO-juli (TO = temperatuur overschrijding). Deze nieuwe eis wordt ook wel de vierde BENG eis genoemd. In praktijk blijkt dat er verschillende manieren zijn om aan deze eis te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan zonwering: waarmee de warme lucht buiten wordt gehouden en de woning koel blijft. Een andere optie is een warmtepomp met koeling. Deze pompt koud bodemwater door de woning waardoor deze in staat is zichzelf te koelenEn hoe zit het met airconditioning? Is een vraag die we veelal uit praktijk krijgen. Ondanks dat airconditioning een goed alternatief is om af te koelen, gebruikt een airconditioner erg veel energie. Dit is niet goed voor de BENG 1 eis, die eisen stelt aan de maximale energiebehoefte.

Integraal denken én werken

De belangrijkste les die de BENG-eisen ons geleerd hebben is het belang van integraal denken en werken. Zo zijn sommige maatregelen gunstig voor de ene BENG-eis, maar werken deze juist nadelig voor een andere BENG-eis. Neem bijvoorbeeld het gebruik van een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer. Dit geeft een hoger energieverbruik dan een mechanisch toe- en afvoersysteem. Wanneer er dus gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke toevoer, is het van belang dit te compenseren met bijvoorbeeld een gunstige oriëntatie van de woning, minder glas in de gevels en/of het toepassen van zonweringBelangrijk dus om vanaf de start rekening te houden met een integraal ontwerp waarin esthetica, technische eisen en gebruikscomfort samenkomen.

Advies over BENG-eisen? 

Wist je dat de bouwmanagers van HERO ervaring hebben met het werken volgens de BENG-eisen? Zo zijn we momenteel bezig met een initiatief voor de ontwikkeling van een nieuw woongebied in Maas & WaalDit wordt compleet volgens BENG gerealiseerdWil je meer weten? Of heb je advies nodig bij een BENG-vraagstuk? Neem vrijblijvend contact met ons op!