7x hoe je jouw bedrijfspand kunt verduurzamen

Bedrijfspanden moeten groener, gezonder en duurzamer. Zo heeft de Nederlandse Overheid besloten dat elk kantoorgebouw in 2023 minimaal een energielabel C moet hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen? Dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoorruimte gebruikt worden. Onze werkplekken moeten en kunnen dus duurzamer. Maar hoe pak je dat aan? In deze editie van blauwdruk geven we je 7 praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

1) Zonnepanelen

 Steeds meer bedrijven hebben zonnepanelen en wekken zo hun eigen energie op. De zonnepanelen leveren een behoorlijke CO2-vermindering op en geven je bedrijfspand direct een duurzaam aanzicht. Bovendien verdien je de investering vanzelf terug doordat je energierekening aanzienlijk daalt. Een mooie verduurzaming dus, waardoor je op de lange termijn juist geld bespaart.

2) Led-verlichting

 Het aanschaffen van led-verlichting is een snelle en makkelijke manier om te verduurzamen. Hoewel de aanschaf van een led-lamp duurder is dan van een oude gloeilamp, ben je onderaan de streep altijd voordeliger uit. Led-verlichting is namelijk energiezuinig en gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee.

3) Isolatie

Goede isolatie zorgt voor minder temperatuurwisselingen in je pand. Hierdoor hoef je dus minder te stoken in de winter en minder te koelen in de zomer. Dat komt het milieu uiteraard ten goede! Voor een goede isolatie is het belangrijk om isolerende materialen te gebruiken in vloeren, muren en daken. Je trekt je pand als het ware een warme jas aan. Daarnaast is goede beglazing in beter isolerende kozijnen ook bepalend voor de duurzaamheid van je pand.

4) Groendak

Heeft je bedrijfspand een plat dak? Dan is een groen dak een goede en duurzame investering. Een daktuin zorgt ervoor dat er minder water in het riool terecht komt, het draagt bij aan de biodiversiteit en de levensduur van je dakbedekking wordt erdoor verlengd. En nog een bijkomstig voordeel: in de zomer zorgt een groen dak binnen voor een koeler klimaat!

5) Zonneboiler of warmtepomp 

Oude verwarmingsketels zijn niet energiezuinig en daarmee niet meer van deze tijd. De duurzame vervanger is de zogenaamde zonneboiler of warmtepomp. Met deze quick-win bespaar je snel energie en draag je weer een beetje bij aan de energietransitie. Ook is de ventilatie in je pand van zeer groot belang. Hoe meer je isoleert des te meer je moet ventileren. Tip: gebruik hiervoor een basisventilatie met warmte-terugwinning. Hiermee bespaar je een stuk meer energie dan met een natuurlijk ventilatiesysteem.

 6) Slimme oplossingen

 Er zijn tal van slimme oplossingen en technieken ontwikkeld waarmee je een bedrijfspand kunt verduurzamen. Zowel in ontwerp als in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting, maar ook aan slim stroomverbruik en slimme stekkers. Ze zorgen ervoor dat apparaten niet onnodig energie verbruiken. Slimme zonwering reageert op zonlicht en houdt de warmte tegen op de momenten dat de zon schijnt. Zo zorg je ervoor dat je pand niet onaangenaam warm wordt. Slim dus!

 7) Bodemenergie & aardwarmte

Bodemenergie en aardwarmte zijn hernieuwbare energiebronnen. Die win je uit de ondergrond of aardlagen die dieper liggen dan 500 meter. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stimuleert het gebruik van ondiepe bodemenergie en aardwarmte in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als je bodemenergie en aardwarmte gebruikt als energiebron maak je daarom aanspraak op fiscaal voordeel en subsidies. Een extra motivatie om op deze manier te verduurzamen!

 

Combineer maatregelen!

Voor alle tips geldt dat een combinatie van deze maatregelen leidt tot het beste resultaat. Wil je jouw bedrijfspand verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je weten wat de investering is en wat het je oplevert? Neem dan contact op met bouwmanager Roland de Jong. Hij werkt een compleet stappenplan voor je uit!