Procesmanagement voor energielabelverbetering

Vraag

Woningcorporatie De Alliantie heeft een gigantische opgave op het programma staan: in 2050 moet de complete woningvoorraad – bestaande uit 53.000 woningen – energieneutraal zijn. Het team Verduurzamen en Verbeteren van de Alliantie is verantwoordelijk voor het verbeteren van de (energetische) kwaliteit van bestaande woningen. Om het proces soepel en efficiënt te laten verlopen is bouwmanager Roland de Jong ingeschakeld.

 Aanpak

Als procesmanager bij De Alliantie heeft Roland de Verduurzamings- en Verbetertrajecten begeleidt. Hij bewaakte de voortgang gedurende het hele proces en zorgde ervoor dat niets aan het toeval overgelaten werd. De energiebesparende voorzieningen die tijdens dit project toepast werden zijn onder andere de installatie van zonnepanelen, het aanbrengen van dubbelglas en het isoleren van de vloer, het dak en de gevel.

 Uitdaging

De belangrijkste uitdaging tijdens dit project was om energielabelverbetering te realiseren binnen de gewenste financiële kaders, waarbij er bovendien investeringen op het gebied van onderhoud, comfortverbetering, modernisering en huisvesting plaatsvonden.

Resultaat

– Realisatieperiode: 2 jaar
– Aantal VHE’s: ca. 1.000 wooneenheden
– Energetische verbetering: energie-indexverhoging naar label A, A+, Gasloos, CO2 neutraal