Het bouwen van een bedrijfspand: 5 tips om je op weg te helpen

 

Groeit jouw organisatie uit het bedrijfspand omdat het gewoonweg te klein is? Of is het bedrijfspand sterk verouderd? Dan is het tijd voor de volgende stap! Maar wat is die stap? Kiezen voor het kopen van een bestaand pand is een optie, maar een nieuw pand (laten) bouwen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken? In deze blauwdruk delen we handige tips om je op weg te helpen. 

Tip 1: Leg je wensen vast vóór het ontwerpproces 

Wanneer je een bedrijfspand wilt laten bouwen is het belangrijk dat je jouw ambities, eisen, wensen en verwachtingen vaststelt in het zogeheten ‘Programma van Eisen’. Denk aan wensen wat betreft duurzaamheid, energiezuinigheid of materialen. Het Programma van Eisen stel je op vóór het ontwerpproces begint. Waarom? Op dat moment kun je er (bijna) zeker van zijn dat iedereen tijdens het gehele bouwproces hetzelfde voor ogen heeft. Zodra het Programma van Eisen compleet is, gaan de projectmanagers aan de slag met een voorstel. En dan begint het echte werk! 

Tip 2: Schakel de juiste experts in 

Een pand bouwen doe je niet alleen. Zo heb je een ontwerper nodig, maar ook experts die je voorzien in de juiste informatie m.b.t. bijvoorbeeld bouwfysica, installaties enzovoort. Dat zijn belangrijke taken! Het is daarom slim om de juiste experts te kiezen om mee samen te werken. Goede experts leveren kwaliteit én denken met je mee. Zorg dus dat je alleen samenwerkt met een betrouwbare partner, die ervaring heeft met het bouwen van bedrijfspanden. Hiermee voorkom je eventuele financiële tegenslagen.  

Tip 3: Kies een locatie die bij jouw bedrijfsvoering past 

De locatie van het pand is eigenlijk nét zo belangrijk als het pand zelf.
Houd je ideeën en wensen voor ogen en bespreek ze met een expert. Overweeg de voor- en nadelen van alle mogelijke locaties: hoe zit het bijvoorbeeld met de bereikbaarheid? En is de locatie wel toekomstbestendig? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf stelt bij het bepalen van de locatie.  

Tip 4: Rekening houden met ontwikkelingen 

Naast het vinden van de perfecte locatie, houd je als ondernemer ook rekening met de ontwikkelingen die je bedrijf nog te wachten staan. Een bedrijf kan natuurlijk groeien, maar de kans bestaat ook dat een bedrijf krimpt. Zorg dus dat je als ondernemer de verwachte ontwikkelingen van de markt in de gaten houdt. Je wilt bijvoorbeeld niet met een veel te groot bedrijfspand achterblijven waar veel in is geïnvesteerd.  

Tip 5: Bouw duurzaam 

Duurzaam bouwen: misschien wel belangrijker dan ooit. De Nederlandse wetgeving stelt zelfs dat er in 2030 minimaal 45% minder CO2-uitstoot mag zijn dan in 1990. En vóór 2050 moet deze uitstoot met 95% gedaald zijn. Een grote uitdaging dus, ook voor ondernemers. Om hieraan bij te dragen kan je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen op het dak of meer vergroening op en om het bedrijfspand.  

Naast dat je voldoet aan de wetgeving biedt duurzaam bouwen nog meer voordelen. Zo laat je met een duurzaam bedrijfspand actief zien hiermee bezig te zijn, wat bijdraagt aan een goed imago. Bovendien kun je de extra kosten – die je maakt met duurzaam bouwen -uiteindelijk besparen. Denk aan lagere energieprijzen en fiscale voordelen. Of banken die sneller bereid zijn om de bouw te financieren wanneer het onder bepaalde voorwaarden duurzaam is gebouwd. Doe er je voordeel mee! 

Advies nodig? 

Wij geven advies, denken mee en managen jouw complete bouwproces. Heb je hulp nodig bij het bouwproces van jouw eigen bedrijfspand? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!