Modulair versus traditioneel bouwen: dit zijn de voordelen

Modulair bouwen is een vorm van bouwen die steeds vaker voorkomt. Maar wat is modulair bouwen precies? En welke voordelen biedt deze innovatieve bouwtechniek? In deze blauwdruk leer je er alles over. 

Modulair bouwen: wat is het? 

Modulair bouwen is een bouwtechniek waarbij verschillende ‘prefab’ modules met elkaar worden gekoppeld of gestapeld om een gebouw te creëren. Prefab modules zijn vaste onderdelen die in fabrieken geproduceerd worden. Deze worden kant-en-klaar geproduceerd en hoeven enkel nog aangesloten te worden op andere prefab onderdelen. Net zoals legoblokken die je op elkaar stapelt.   

Modulair bouwen versus traditionele bouwtechnieken 

De mogelijkheden die modulair bouwen biedt zijn divers. Zo gebruiken we het in de bouw voor woninguitbreidingen, een tijdelijke woonoplossing en zelfs voor het bouwen van complete woningen. Maar welke voordelen biedt modulair bouwen nog meer in vergelijking tot traditionele bouwtechnieken? We zetten de voordelen voor je op een rij. 

Voordeel 1: flexibiliteit 

Eén van de voordelen van modulair bouwen is flexibiliteit. Je kunt de verschillende modules eenvoudig verplaatsen en ook uitbreiden is geen probleem. Daarnaast zijn ook allerlei verschillende bouwstijlen mogelijk. Als architect heb je hierdoor veel vrijheid tijdens het ontwerpen van een woning. Je kunt bijvoorbeeld de buitenkant afwerken met dezelfde materialen als bij een traditionele woning. 

Voordeel 2: weersonafhankelijk 

Een woning bouwen is bij traditionele bouw vaak afhankelijk van het weer. Regent het? Dan kunnen metselaars niet metselen. Maar ook als het vriest ligt de bouw vaak stil. Dit zorgt regelmatig voor vertraging van een bouwproject. Bij modulair bouwen heb je hier geen last van: de geprefabriceerde modules worden in een fabriek gemaakt in de meest ideale omstandigheden. Zo heeft het weer geen invloed op het bouwproces.  

Voordeel 3: tijdsbesparing 

Wist je dat modulair bouwen een stuk sneller gaat? Een project kan namelijk tot maar liefst 50% sneller worden opgeleverd. Het produceren van de gebruiksklare modules kost slechts enkele weken en ook de montage neemt maar een aantal dagen in beslag. Dit komt onder andere doordat de constructie geen droogtijd nodig heeft in tegenstelling tot traditionele bouw.   

Voordeel 4: efficiënter en effectiever  

Modulaire woningen kunnen net zoals traditionele woningen volledig geïsoleerd worden. Het voordeel van volledig isoleren is dat je veel minder energiekosten hebt en daardoor dus veel bespaart in het gebruik. Een ander bijkomend voordeel van modulair bouwen is dat je een module vooraf optimaal uitwerkt, prefabriceert en vervolgens repeterend toepast. Dan zijn de faalkosten een stuk lager dan bij traditionele bouw. Daarnaast heb je door de toepassing van houtskeletbouw minder massa nodig in vergelijking tot stenenbinnenwanden. Dit maakt de constructie en de benodigde fundering lichter waardoor je bijvoorbeeld minder milieubelastend beton nodig hebt.  

Meer weten over de mogelijkheden van modulair bouwen? Of heb je hulp nodig bij het managen van een project? Neem contact met ons op.