Wat is het energielabel van jouw kantoor?

Door de toenemende gasprijzen zijn we steeds vaker genoodzaakt om energiezuinig te leven. Dit geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor kantoorgebouwen. Ieder kantoorgebouw is dan ook vanaf 2023 verplicht om energielabel C te hebben. Maar wat houdt dat in? En hoe kom je achter jouw huidige energielabel? Lees het in onze nieuwe blauwdruk.  

Energielabel C verplicht 

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is en welke mogelijkheden tot verbeteringen er zijn. En je leest het goed: vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren dus voorzien zijn van energielabel C. Maar wat houdt energielabel C precies in? Dit betekent dat je per jaar maximaal 225 kilowattuur (kWh) fossiele brandstof per vierkante meter mag gebruiken. Fossiele brandstoffen zijn onder andere aardgas en aardolie. Door minder brandstof te verbruiken krijg je vanzelfsprekend een lagere energierekening en een gezonder binnenklimaat. Het is dus – naast beter voor het milieu – ook nog eens goed voor de portemonnee én de gezondheid van jou en je personeel. Een win-win situatie dus.  

Maar, let op: er zijn uitzonderingen op de regel. De verplichting geldt bijvoorbeeld niet voor monumenten en wanneer een kantoorruimte in een gebouw kleiner is dan 100 m2. Dan verbruik je namelijk niet zoveel brandstof in vergelijking met grotere kantoren. In de infographic van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je alle uitzonderingen. En ga je zelf een volledig nieuw kantoorgebouw bouwen? Dan moet de kantoorruimte ook voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). 

Check jouw energielabel 

Om het energielabel van je kantoor te kunnen verhogen is het in eerste instantie belangrijk om te weten wat het huidige energielabel is. Voor het achterhalen van een energielabel voor een kantoorgebouw onderneem je andere stappen dan voor woningbouw. Via het Centraal register techniek is het mogelijk om een offerte op te vragen voor een energieadviseur. Zij komen bij je langs om de energieprestatie van het gebouw te meten. Na afloop van de registratie ontvang je het energielabel. Dit label blijft 10 jaar geldig.  

Maatregelen voor een energiezuinig kantoor 

Heb je jouw energieprestatie laten controleren en is de score lager dan energielabel C? Je kunt dan verschillende maatregelen nemen om het energielabel van je kantoor te verbeteren. Een aantal maatregelen hebben we al eens voor je op een rij gezet. Een bijkomend voordeel is dat de overheid deze vormen van duurzame energie stimuleert met fiscaal voordeel en subsidies. Wil je meer weten over deze regelingen? Je vindt een overzicht hiervan op de website van de Kamer van Koophandel 

Advies nodig? 

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen voor jouw kantoorpand interessant zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag een advies op maat.