Verduurzaam je bedrijfspand met de ISDE subsidie

Hé ondernemer! Ben jij al klaar voor 2023? In het bouwbesluit staat dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw minimaal een energielabel C moet hebben. Hoog tijd om aan verduurzaming te gaan denken dus. De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) helpt ondernemers om stap voor stap van het gas af te komen. Benieuwd waar je de subsidie precies voor kunt gebruiken? En aan welke voorwaarden je moet voldoen? Je leest het hier!

Wat is de ISDE? 

Ondernemers en zakelijke gebruikers die hun kantoorpand willen verduurzamen kunnen in aanmerking komen voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met de subsidie kunnen zakelijk gebruikers een warmtepomp, zonneboiler, kleinschalige windturbine of zonnepanelen laten installeren. Daarbij is het wél belangrijk dat je de subsidie aanvraagt vóór je een overeenkomst sluit met een leverancier.

Subsidiebudget afhankelijk van maatregel

Hoeveel subsidie je als ondernemer kunt aanvragen, hangt af van de soort verduurzamingsmaatregel die je treft. Kies je voor zonnepanelen dan bedraagt de subsidie €125 per kW gezamenlijk piekvermogen. Voor kleinschalige windturbines kun je maximaal een subsidie van €66,- per m2 rotoroppervlak verwachten. En kies je voor een warmtepomp? Het subsidiebedrag start vanaf €500, dit is afhankelijk van de soort pomp. Meer informatie over de subsidiebedragen per maatregel is te vinden via de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. 

Voorwaarden zakelijke gebruikers

Ook de voorwaarden voor de subsidie zijn per maatregel verschillend. Daarnaast zijn er een aantal algemene voorwaarden gedefinieerd voor zakelijke gebruikers. Deze voorwaarden gelden dus voor alle verduurzamingsmaatregelen: 

  • Je hebt een KvK-nummer (uitzondering voor particuliere commerciële verhuurders als het gaat om een warmtepomp of zonneboiler)
  • Er mag nog geen koopovereenkomst met een leverancier zijn, je doet de aanvraag dus vooraf
  • De installatie vindt in Nederland plaats
  • Je neemt de installatie in gebruik binnen 12 maanden na beslissing over subsidieaanvraag
  • Je moet bewijzen dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd aan de hand van factuur en betaalbewijs
  • Het apparaat waarvoor subsidie is aangevraagd wordt niet binnen een jaar verkocht of verwijderd
  • Je mag geen subsidies stapelen en/of combineren

Direct de subsidie aanvragen voor jouw bedrijfspand? Dat doe je hier!

 

HERO helpt!

Zoek jij een bouwkundig partner die jouw organisatie adviseert over de mogelijkheden van de ISDE-subsidie? HERO helpt jou met je verduurzamingsvraagstuk én begeleid bovendien de uitvoering. Zo ondersteunen we je bij selecteren van de geschikte uitvoeringspartner en organiseren we de realisatie. Meer weten? Neem contact met ons op.