Verhuizen of verbouwen? Stappenplan voor organisaties

Het is het klassieke dilemma voor veel groeiende organisaties: verhuizen we of kiezen we voor een verbouwing? Beide opties hebben zo z’n voor– en nadelen. Dus hoe maak je het beste een weloverwogen keuze? In deze blauwdruk delen we een stappenplan speciaal ontwikkeld voor organisaties. Zo weet je zeker dat je aan de meest essentiële zaken denkt en de juiste beslissing neemt voor the next big step van jouw organisatie!   

Stap 1: Stel een plan van wensen op  

Voor het maken van de juiste keuze is het allereerst belangrijk om een plan van wensen (PvW) op te stellen. Denk hierin zo breed mogelijk: wat zijn de ambities voor de aankomende 10 jaar? En wat is daarvoor nodig op het gebied van huisvesting? Zet je doelstellingen voor de aankomende 10 jaar op papier en start vervolgens met het definiëren van de wensen voor huisvesting. Neem in de wensenlijst in ieder geval je wensen mee op het gebied van: bereikbaarheid, vierkante meters, aantal kamers, faciliteiten, uitstraling en de technische infrastructuur.  

Stap 2: Prioriteer de wensen op mate van belangrijkheid

Vervolgens is het zinvol om achter een wens aan te geven hoe belangrijk dit voor je is. Dat kun je doen door een sterretje (*) achter de wens te zetten. Je prioriteert je wensen oplopend van één sterretje voor redelijk belangrijk tot drie sterretjes voor héél belangrijk. Denk hierbij niet alleen aan wat belangrijk voor jezelf is, maar leg dit wensenplan ook direct bij je medewerkers voor en vraag naar wat voor hen van belang is. Door medewerkers al in het voortraject mee te nemen creëer je direct draagvlak voor de plannen.   

Stap 3: Maak een financiële analyse voor verbouwen en verhuizen 

Nu je weet wat je wensen en prioriteiten zijn, krijg je beter zicht op welke kosten hierbij komen kijken. Maak daarom een grove begroting voor de kosten van een verbouwing en neem hier alle mogelijke wensen in mee. Hetzelfde doe je voor een verhuizing. Zoek online naar de gemiddelde huur- en /of koopprijzen voor jouw ideale huisvesting. Vergeet bij een verhuizing niet om de kosten voor de verhuizing zelf op te nemen. En houd bij een verbouwing rekening met mogelijke noodhuisvesting voor je medewerkers.  

 

Stap 4: Tijd om te kiezen! 

Je bent zover! Je hebt nu je wensen, prioriteiten en kosten in kaart gebracht. Tijd om de kosten tegen de baten af te zetten. Welke wensen zijn het meest belangrijk voor je? Welke kosten brengt dit met zich mee? En het allerbelangrijkste: wegen de baten op tegen de kosten? Doordat je alles in kaart hebt gebracht kun je een weloverwogen keuze maken voor verhuizen of verbouwen. 

Hulp nodig van een professionele bouwmanager?

Zoek je hulp bij het opstellen van het stappenplan? De bouwmanagers van HERO helpen je graag en adviseren over de beste uitkomst. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt! Neem contact met ons op voor meer informatie.