Waarom de coronacrisis blijvende invloed heeft op zakelijke huisvesting

Het jaar 2020 was op zijn zachts gezegd een ‘bewogen’ jaar. Door de corona-maatregelen zijn veel mensen noodgedwongen thuis gaan werken. Zo ontstond het grootste thuiswerkexperiment van de Nederlandse geschiedenis. Werken op afstand bleek zo gek nog niet. Maar zorgt thuiswerken ervoor dat zakelijke huisvesting – zoals kantoorpanden – anno 2021 overbodig zijn? Welke blijvende invloeden zijn er te verwachten? Bouwmanager Herman deelt zijn visie met ons in de eerste Blauwdruk.

Blijft zakelijke huisvesting bestaan?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: blijft zakelijke huisvesting bestaan? De verwachting is dat bedrijven blijven kiezen voor een kantoorruimte of bedrijfsruimte om samen te komen en elkaar te ontmoeten. Zo verwacht ook de Rabobank geen grote trendbreuk te zien in de kantorenmarkt. Een fysiek kantoor heeft namelijk veel invloed op het gedrag van de medewerkers. Zo blijkt dat de uitstraling en inrichting van een kantoorpand bijdraagt aan het creëren van een inspirerende werkomgeving. Toch is er wél een kanttekening: de manier waarop we zakelijke huisvesting gebruiken veranderd drastisch. De drie grootste veranderingen licht ik nader toe:

1) Nieuwe kijk op maximale bezettingsgraad

De rumoerige en overvolle kantoortuin is voorgoed verleden tijd. Door het vele thuiswerken hebben medewerkers ervaren hoe prettig het is om in alle rust te werken. Dus zonder al die telefonerende collega’s om zich heen. We zien daarom in 2021 de ‘muren’ terugkomen, zodat medewerkers op kantoor over een fijne en rustige werkplek beschikken. Uiteraard wel in de vorm van een flexplek, zodat alsnog afwisselend thuis of op kantoor gewerkt kan worden. Dit betekent dat kantoren anders ingericht worden en maximale bezetting een nieuwe definitie krijgt. De standaard norm – die nu 7m2 per medewerker is – veranderd dus naar verwachting de aankomende jaren.

2) Flexibiliteit is key

Die nieuwe kijk op de bezettingsgraad betekent overigens niet dat je – bij te veel medewerkers per m2 – direct op zoek moet gaan naar nieuwe huisvesting. Juist niet. Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, dan is het wel hoe belangrijk het is om flexibel te zijn. Wanneer medewerkers 1 of 2 dagen per week thuis blijven werken, kun je eenvoudig met een lagere bezettingsgraad gewoon in jouw kantoorpand blijven. Zo zoeken veel bedrijven een balans in het thuiswerken en overleggen op kantoor. Met wat simpele aanpassingen in het interieur creëer je eenvoudig flexibele werkplekken. En wie weet blijven er zelfs vierkante meters over? Ga dan voor een open setting en creëer een ruimte waar je kunt ademen!

3) Van kantoor naar smart building

Maar dat is niet alles. Kantoren veranderen de aankomende jaren naar ‘smart buildings’ en ademen beleving en gebruiksvriendelijk. Waar voorheen de kantoorruimte voor 70% gebruikt werd voor werken en 30% voor ontmoeten & samenwerken, wordt dat de aankomende jaren andersom. Het nieuwe kantoor kenmerkt zich als een functioneel ingerichte ontmoetingsplek waar vitaliteit en veiligheid voorop staan. Denk hierbij aan slimme ventilatiesystemen, het contactloos gebruiken van het gebouw (door stembediening) en het hanteren van diverse sensortechnologieën. Alles om de verspreiding van (nieuwe) virussen in het kantoorpand te beperken. En uiteraard voorzien van de een label A op het gebied van duurzaamheid!

Aan de slag met veranderingen?

Benieuwd welke veranderingen jij kunt implementeren binnen jullie bedrijf of organisatie? En hoe je dit perféct kunt combineren met de verduurzaming van jouw bedrijfsruimte?
Neem contact op met Herman. Hij geeft je graag advies over de beste oplossingen voor jouw organisatie.